sobota, 31 maja 2014

Warzywa zapiekane pod oscypkiem

Kruche warzywa zapiekane pod oscypkiem



SKŁADNIKI:
0,5 kg młodych ziemniaków
4 małe, słodkie papryki lub 1 duża
pół pęczka zielonych szparagów
4 szalotki
łyżka masła
ząbek czosnku
4 małe oscypki / serki wędzone
garść małych pomidorków
oliwa z oliwek
tymianek, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myjemy. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i gotujemy 5 min w osolonej wodzie po czym odsączamy. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy drobno.  Papryki kroimy w kostkę a szalotki w krążki. Na patelni rozpuszczamy masło po czym dodajemy paprykę, szparagi i szalotki. Dusimy 5 min. Wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy do warzyw i dusimy kolejne 2 minuty.
Oscypki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Układamy na nim połowę plasterków ziemniaków tak, aby lekko na siebie nachodziły. Ziemniaki posypujemy odrobiną soli  i dużą ilością tymianku. Układamy warstwę warzyw i potem kolejną warstwę ziemniaków z tymiankiem.
Pieczemy 15 min w temperaturze 200 stopni.
Dodajemy na wierzch starty ser po czym zapiekamy kolejne 5 minut.
Podajemy z duszonymi główkami szparagów i pomidorkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz