niedziela, 11 maja 2014

Zielono Mi! Makaron ze szparagami i szpinakowym pesto.

Muszę przyznać, że z tego szaparagowego dania jestem niezwykle dumna. Nie ukrywam, ze było szalenie spontaniczne a wyszło wspaniale- z pewnością będzie powtórka!


 Makaron ze szparagami i szpinakowym pesto 


SKŁADNIKI (na 4 osoby)
 400 g makaronu
łyżka masła
pęczek zielonych szparagów
zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn (suszone lub rozdrobnione świeże)
100 g szpinaku "baby"
1/2 szklanki nasion słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
1 wyciśnięty ząbek czosnku
ser typu parmezan
szczypta soli, pieprz

 PRZYGOTOWANIE:
Szykujemy pesto. Do blendera wrzucamy nasiona słonecznika i rozdrabniamy. Dodajemy oliwę i umyte liście szpinaku, szczyptę soli  i pieprzu oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Rozdrabniamy aż uzyskamy pastę. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na grubsze plasterki (zostawcie dłuższe główki dla dekoracji!) Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy szparagi, lekko solimy i dusimy aż będą łatwe do pokrojenia widelcem ale jednocześnie kruche (ok 5-6min). Dodajemy do nich ugotowany i odcedzony makaron i zioła, mieszamy. Danie nakładamy na talerze, dodajemy pesto i tarty parmezan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz