piątek, 9 maja 2014

Kochajmy sezonowe produkty: SZPARAGI

Pewnie zauważyliście, że trwa na nie sezon, a nic nie jest tak pyszne i tak warte próbowania jak to, co sezonowe.
Sezonowe produkty maja same uroki - są w danym okresie nie tylko najsmaczniejsze ale też cenowo nie krzywdzą naszej kieszeni. Poza tym, będąc dostępne tylko kilka tygodni w roku, pozwalają nam za sobą zatęsknić i docenić ich niepowtarzalny smak!

Szparagi chyba nigdy mi się nie znudzą. Są wspaniałe, pyszne, kruche, pięknie prezentują się na talerzu. Mają też jeszcze inną zaletę. Są na prawdę proste w przygotowaniu! I można z nich zrobić prawdziwe cuda! Pieczone, grillowane, duszone, zapiekane w cieście francuskim lub takie w postaci zupy. Można by założyć oddzielny blog poświęcony tylko im.

Chciałabym zachęcić Was do spróbowania tych pysznych łodyżek dzieląc się z Wami kilkoma pomysłami na ich przyrządzenie.


Penne w kremowym sosie 
ze szparagami i suszonymi pomidorami



SKŁADNIKI
200 g makaronu
łyżka masła
pęczek zielonych szparagów
dwie garstki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
100 ml śmietanki kremówki
2 małe ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki lub wyciśnięte)
ser typu parmezan
szczypta soli, pieprz
opcjonalnie: rzeżucha

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na grubsze plasterki (zostawcie dłuższe główki dla dekoracji!)
Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy szparagi, lekko solimy i dusimy aż będą łatwe do pokrojenia widelcem ale jednocześnie kruche (ok 5-6min). Gotowe główki odkładamy na bok do dekoracji, do pozostałych szparagów dodajemy pokrojone suszone pomidory (nie odsączajcie ich z oliwy, ona nada daniu cudownego smaku i aromatu). Po chwili dolewamy śmietankę, dodajemy czosnek i pieprz.
Po około 3 minutach, gdy śmietanka zredukuje się a czosnek odda jej swój smak dodajemy makaron i całość mieszamy na patelni.
Makaron nakładamy na głębokie talerze, dekorujemy główkami szparagów, sypiemy grubo startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Polecam posypać całość rzeżuchą! Doda daniu fajnego, charakternego smaku :)


Świderki ze szparagami i botwinką

czyli podwójna sezonowa miłość:)





Podobne danie ale dużo delikatniejsze dzięki listkom botwinki.

SKŁADNIKI:
200 g makaronu
łyżka masła
pęczek zielonych szparagów
2-3 garście drobnych liści botwinki
100 ml śmietanki kremówki
2 małe ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki lub wyciśnięte)
ser typu parmezan
szczypta soli, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na grubsze plasterki (zostawcie dłuższe główki dla dekoracji!)
Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy szparagi, lekko solimy i dusimy aż będą łatwe do pokrojenia widelcem ale jednocześnie kruche (ok 5-6min). Gotowe główki odkładamy na bok do dekoracji. Dolewamy śmietankę, dodajemy czosnek i pieprz. Gdy śmietanka się zredukuje dodajemy dosłownie na 1-2 minuty umyte i odsączone drobne listki botwinki. Całość mieszamy z odsączonym makaronem.
Makaron nakładamy na głębokie talerze, dekorujemy główkami szparagów, drobno startym parmezanem i botwinką.

Zupa krem z białych szparagów na mleku kokosowym



SKŁADNIKI: (2 porcje)
łyżka oliwy z oliwek
1/2 białej cebulki drobno posiekanej
sok i skórka z 1/2 cytryny
odrobina imbiru, szczypta soli
pęczek białych szparagów
2 małe ziemniaki
300 ml mleka kokosowego
szklanka bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE:
W garnku na rozgrzanej oliwie udusić sok i skórkę z cytryny z imbirem. Po 1-2 minutach dodać drobno posiekaną cebulkę i drobno pokrojone ziemniaki i dusić 5 minut.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać i pokroić.Do garnka dorzucić szparagi, mleko kokosowe, dodać bulion i szczyptę soli. Gotować około 25 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu miksujemy zupę na krem.

Jeśli chcecie udekorować Waszą zupę białymi szparagami, odłóżcie wcześniej kilka główek i ugotujcie je na parze.
Polecam podawać ze świeżo zmielonym pieprzem i kiełkami słonecznika.

2 komentarze:

  1. Olcia!Wspaniale przepisy.W pon przygotuje pierwsze danie.Musi być pyszne i lekkie.Super,ze zalozylas bloga.Bede czerpala info I gotowanie stanie się przyjemnoscia a nie smutnym obowiazkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten pierszy makaron, z szparagami i suszonymi pomidorami. Jest świetny i u nas sprawdza sie wlasnie7jak mamy gosci bo robi się go szybko a jest bardzo efektowny:)

      Usuń