wtorek, 20 maja 2014

Rabarbarowo mi! część 2- przetwory

Rabarbar wciąż na tapecie! Ten smak to smak kojarzący się z ciepłem, słonecznymi dniami, beztroską. Uwielbiam jego wyrazistość i kwaskowatość. Dziś przygotowałam konfiturę rabarbarową i kompot z rabarbaru z tymiankiem. To także idealny pomysł na to, żeby ten cudowny smak zatrzymać w słoiku do zimy i poprawiać sobie nim humor w zimne dni!


Konfitura z rabarbaru
SKŁADNIKI:
400 g rabarbaru
szklanka cukru
kilka łyżek wody

PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar umyj i podetnij końce. Pokrój go w cienkie kawałki ok 3-5 mm. Na dużej patelni wymieszaj pokrojony rabarbar z cukrem i odrobiną wody. Ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży, aby nie przypalić. Po około 15-20 minutach rabarbar rozpadnie się a całość będzie miała konsystencje konfitury. Nakładamy ją gorącą do wyparzonych słoików a po nałożeniu odwracamy do góry dnem.




Kompot z rabarbaru z tymiankiem

SKŁADNIKI
:
5 łodyg rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru   lub 4 łyżki dobrego miodu
125 ml wody
kilka gałązek tymianku

PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić na małe kawałki 3-5 mm. W garnku wymieszać rabarbar z cukrem lub miodem i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać wodę. Zagotować i gotować przez około 15-20 minut. Kompot odcedzić.
Podawać z kilkoma plasterkami rabarbaru i gałązką tymianku.

Kompot ten jest idealny w każdej temperaturze. Na zimno z kostką lodu w upalne dni, w wersji letniej do popijania na co dzień lub na gorąco na chłodne wieczory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz