Konfitura z rabarbaru
SKŁADNIKI:400 g rabarbaru
szklanka cukru
kilka łyżek wody
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar umyj i podetnij końce. Pokrój go w cienkie kawałki ok 3-5 mm. Na dużej patelni wymieszaj pokrojony rabarbar z cukrem i odrobiną wody. Ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży, aby nie przypalić. Po około 15-20 minutach rabarbar rozpadnie się a całość będzie miała konsystencje konfitury. Nakładamy ją gorącą do wyparzonych słoików a po nałożeniu odwracamy do góry dnem.
Kompot z rabarbaru z tymiankiem
SKŁADNIKI:
5 łodyg rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru lub 4 łyżki dobrego miodu
125 ml wody
kilka gałązek tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić na małe kawałki 3-5 mm. W garnku wymieszać rabarbar z cukrem lub miodem i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać wodę. Zagotować i gotować przez około 15-20 minut. Kompot odcedzić.
Podawać z kilkoma plasterkami rabarbaru i gałązką tymianku.
Kompot ten jest idealny w każdej temperaturze. Na zimno z kostką lodu w upalne dni, w wersji letniej do popijania na co dzień lub na gorąco na chłodne wieczory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz