piątek, 30 stycznia 2015

Makaron z jarmużem, orzechami i czerwonym pesto

Poprzednie jarmużowe danie niezwykle mi posmakowało. Żeby nie dać się monotonii delikatnie je zmodyfikowałam. Tym razem oliwę zastąpiłam olejem z prażonych orzechów aby nadać całości ciekawego posmaku. Zamiast delikatnego bakłażana mamy tym razem wyraziste, czerwone pesto. 
Do tego co i rusz trafiamy na aromatyczne, kruche i pełne smaku prażone orzechy. Pycha!

Makaron z jarmużem, orzechami i czerwonym pesto


SKŁADNIKI:
150 g jarmużu
4 łyżki lub duża garść pokruszonych orzechów (użyłam kilku włoskich, nerkowców, brazylijskich i migdałów)
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
3 łyżki czerwonego pesto*
150 g makaronu
parmezan
świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente i po ugotowaniu odcedzamy.
Na dużej patelni z grubym dnem prażymy orzechy i odkładamy na miseczkę. Wylewamy na patelnię olej z prażonych orzechów. Umyty i odsączony jarmuż pozbawiamy grubych łodyg i rozrywamy na drobniejsze kawałki po czym wrzucamy na patelnie, solimy i trzymamy na średnim ogniu max 5 minut co chwilę mieszając.
Do jarmużu dodajemy na patelnie orzechy. Dokładnie mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy raz jeszcze, trzymamy na małym ogniu jeszcze przez chwilkę  i podajemy z czerwonym pesto, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
*Jeżeli nie macie w domu czerwonego pesto możecie je szybko zrobić miksując w blenderze garść nerkowców, kilka pomidorów suszonych oraz kawałek sera parmezan. Do całości dodajecie oliwę z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz