poniedziałek, 26 stycznia 2015

Jarmuż z grillowanym bakłażanem, słonecznikiem i makaronem

To danie bardzo szybkie, bardzo zdrowe i bardzo sycące. Dodane do niego uprażone pestki słonecznika dodają całości fajnego charakteru. 

Jarmuż z grillowanym bakłażanem, słonecznikiem i makaronem


SKŁADNIKI:
150 g jarmużu
1 mały bakłażan
2 ząbki czosnku
3 łyżki nasion słonecznika
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
150 g makaronu

PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana kroimy w grube plastry, grillujemy i kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente i po ugotowaniu odcedzamy.
Na dużej patelni z grubym dnem prażymy nasiona słonecznika i odkładamy na miseczkę. Wylewamy na patelnię oliwę i po jej podgrzaniu dodajemy do niej cienko pokrojone dwa ząbki czosnku. Umyty i odsączony jarmuż pozbawiamy grubych łodyg i rozrywamy na drobniejsze kawałki po czym wrzucamy na patelnie, solimy i trzymamy na średnim ogniu max 5 minut co chwilę mieszając.
Do jarmużu dodajemy na patelnie nasiona słonecznika i pokrojonego bakłażana. Dokładnie mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy raz jeszcze, trzymamy na małym ogniu jeszcze przez chwilkę  i podajemy.




1 komentarz: