wtorek, 10 czerwca 2014

Crème brûlée- klasyczny, idealny!

Klasyczny francuski deser. Delikatny, o aksamitnej konsystencji, zwieńczony kruchą i przepyszną karmelową skorupką.
Do jego zrobienia potrzebujecie maleńkie naczynka żaroodporne (najlepiej niskie a o większej średnicy- będzie więcej miejsca na skorupkę) i palnik.

Crème brûlée


SKŁADNIKI:
500 ml kremówki
1 laska wanilii
6 żółtek
80 g cukru białego
kilka łyżeczek brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Kremówkę wlać do rondelka, dodać biały cukier i ziarenka z jednej laski wanilii. Zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Od razu po zagotowaniu zdjąć z ognia i odstawić aby lekko ostygła. W misce roztrzepać żółtka i powoli dodawać do nich śmietankę.  Cały czas delikatnie mieszać.
Całość przelać do naczynek przez drobne sitko (pozwoli nam to uzyskać idealnie gładką konsystencje kremu). Piec godzinę w 100 stopniach.
Po ostygnięciu kremu schłodzić w lodówce kilka godzin.
Przed podaniem wierzch kremu posypujemy cieniutką warstwą brązowego cukru i karmelizujemy go za pomocą palnika aby uzyskać kruchą karmelową skorupkę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz