środa, 18 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i bezą

Bezy bardzo się bałam, bo mam do niej pecha. A to wyjmę mikser z białek i cukru zanim go wyłączę (chlapiąc przy tym całą kuchnie, okna, siebie...) albo źle ubiję pianę  i beza nie wyjdzie. Warto jednak kilka razy odnieść porażkę żeby potem cieszyć się smakiem bezy idealnej, kruchej z wierzchu i aksamitnie delikatnej pod cienką skorupką.

Tarta z truskawkami i bezą

SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
150 g masła (zimne, pokrojone w kostkę)
1 duże jajko
szczypta soli
2-3 łyżki śmietanki kremówki
owocowe nadzienie:
5 łyżek domowej konfitury z truskawek
400 g truskawek (wybierzcie twardsze owoce, mniej wodniste)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
beza:
łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 białka
3/4 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
Wymieszać mąkę, cukier i szczyptę soli. Całość wsypać do pojemnika miksera, dodać zimne, pokrojone w kostkę masło i mieszać aż całość wyglądać będzie jak pokruszony chleb. Dodać jajko i kremówkę, wymieszać dokładnie.
Ciasto przełożyć na folię i rozgnieść aby utworzyć koło. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Formę natłuścić, ciasto lekko oprószyć mąką i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przełożyć do formy, przykryć folią aluminiową a środek tarty obciążyć np ziarnami fasoli.
Piec w 190 stopniach przez 10 minut, zdjąć obciążenie i piec kolejne 5 minut.
nadzienie:
Na spodzie tarty rozsmarować konfiturę truskawkową. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, lekko odsączyć. Wymieszać truskawki z mąką ziemniaczaną i wysypać na konfiturę.
Nagrzać piekarnik na 190 stopni przed rozpoczęciem bezy!
beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po odrobinie cukru i cały czas ubijać na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ułożyć pianę na warstwie truskawek. Piec 15-20 minut aż beza będzie miała lekko rumianą skorupkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz