wtorek, 17 czerwca 2014

Pizza ze szparagami na cieście francuskim

Szybko, pysznie. Jak powiedział mój mąż: "Szkoda, że tak mało!" :)
Niby duża, okrągła pizza, jednak przez lekkość francuskiego ciasta i brak sosu polecałabym zrobić po jednej na głowę. Chyba, że szukacie czegoś na przekąskę, wtedy jedna jak najbardziej powinna wystarczyć!

Pizza ze szparagami na cieście francuskim

SKŁADNIKI:
ciasto francuskie (korzystałam z jednej rolki)
łyżka oliwy z oliwek
mała kulka sera mozzarella
5 zielonych szparagów
mała czerwona cebulka
1 mały serek oscypek / serek wędzony
5-6 pomidorków koktajlowych
opcjonalnie: biały krem balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
Z ciasta francuskiego* wycinamy koło, smarujemy je cieniutko oliwą z oliwek. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, grillujemy na patelni 3 minuty. Układamy na cieście mozzarelle, serek wędzony, krążki czerwonej cebuli, ćwiartki małych pomidorków oraz szparagi. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach. brzegi ciasta powinny wyrosnąć i zarumienić się.
Polecam podawanie pizzy z białym kremem balsamicznym, niesamowicie podkreśli jej smak!

*z resztek ciasta francuskiego możemy zrobić małe ciasteczka: pokroić ciasto na małe kawałki, posmarować oliwą lub roztrzepanym jajkiem a na środek położyć łyżeczkę konfitury lub np pokrojone truskawki. Piec 15 min w 200 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz