sobota, 14 czerwca 2014

Szparagi w cieście francuskim z roszponką i musem truskawkowym

Szybki, lekki i przepyszny pomysł na przekąskę lub przystawkę.
Coś czuje, że już za chwilkę skończą się szparagi, będę niesamowicie tęskniła za ich smakiem. Póki co staram się ich jeść jak najwięcej :)

Szparagi w cieście francuskim 
z roszponką i musem truskawkowym


SKŁADNIKI (2 porcje):
8 szparagów
ciasto francuskie (kilka cienkich pasków)
oliwa z oliwek
3 garści roszponki
3 grube plastry sera typu lazur
10 truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Grillować 3 minuty na patelni. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 cienkie paski. Obwijać po 2 szparagi paseczkiem ciasta, ułożyć na blaszce do pieczenia i posmarować cieniutko oliwą z oliwek. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Na talerz wrzucić umytą i osuszoną roszponkę oraz ser lazur pokrojony w drobną kostkę. Polać musem z truskawek.



1 komentarz: