Tartaletki migdałowe z rumowym kremem i owocami
SKŁADNIKI (6 tartaletek):
ciasto migdałowe:
4 łyżki zmielonych na pył migdałów
120 g mąki
1 małe jajko (S lub M)
80 g zimnego masła
2 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli
krem rumowy:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąk pszennej
łyżka rumu
300 ml mleka
70 g masła
+ owoce: porzeczki, poziomki
PRZYGOTOWANIE:
ciasto migdałowe:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, owinąć w folię i schłodzić minimum pół godziny. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i osypujemy mąką. Ciasto wałkujemy cienko, około 2mm, wykładamy tartaletki i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Tartaletki przykrywamy folią aluminiową i obciążamy nasionami fasoli. Pieczemy 10 minut, zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10 minut aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika.
krem rumowy:
Utrzeć żółtka z cukrem aż uzyskamy puszystą i białą masę. Dodać rum, 50 ml mleka i mąki. Zmiksować.
Pozostałą część mleka zagotować i powoli dolewać do niej masę cały czas mieszając aż powstanie krem o konsystencji podobnej do budyniu. dodajemy wtedy masło i mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Nakładamy krem do tartaletek i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ulubionymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz