niedziela, 22 czerwca 2014

Tiramisu!

Tiramisu dobre jest na każdą okazję. Jest tak pyszne, że nie może się znudzić:)
Słodki i delikatny krem przełamywany jest co i rusz wyrazistym smakiem nasączonych biszkoptów i gorzkim wyrafinowanym smakiem prawdziwego kakao.
Polecam robić w małych naczynkach lub szklankach a nie w dużym naczyniu- tiramisu od razu będzie w wygodnych porcjach.

Tiramisu

SKŁADNIKI:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
opakowanie okrągłych biszkoptów
1 podwójne espresso
1,5 łyżki likieru
(przy tradycyjnym tiramisu dajemy likier Amaretto, jednak mi najbardziej smakuje z Baileysem)
kilka łyżek prawdziwego, ciemnego kakao


PRZYGOTOWANIE:
Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy aż do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.
Przygotowujemy podwójne espresso, dodajemy do niego likier. Biszkopty układamy spodami do góry na talerzu i polewamy każdy 1-2 małymi łyżeczkami kawy z likierem. Ważne i kluczowe jest to, aby nie cały biszkopt był nasączony a jedynie w max 60-70%. Gdy damy za dużo kawy będzie mokry i gąbczasty a poza tym rozpuści nam krem. Powinno zostać trochę suchego biszkoptu aby mógł on jeszcze pobrać wilgoć kremu.
W małych naczyniach układamy 1-2 biszkopty, sypiemy warstwę kakao przez sitko a na to układamy warstwę kremu. Nakładamy kolejno następne warstwy biszkopt-kakao-krem aż do wypełnienia naczynia. Górę deseru także obsypujemy kakao.
Chowamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy tuż przed podaniem.






1 komentarz: