piątek, 20 czerwca 2014

Quesadilla z fasolą i awokado

Quesadilla swoją nazwę wzieła od hiszpańskiego słowa "queso" czyli "ser". Oprócz niego między dwie tortille możemy włożyć na co tylko mamy ochotę, a ja chciałabym Wam polecić opcję z pastą z czerwonej fasoli z dodatkiem awokado. Zrobiłam do niej pyszny dip na bazie gęstego jogurtu naturalnego.
Super danie do jedzenia rękoma na spotkaniu z przyjaciółmi lub do meczu :)

Quesadilla z awokado i pastą z czerwonej fasoli 
i dipem jogurtowym


SKŁADNIKI (2 quesadille):
4 placki tortilli
szklanka czerwonej fasoli (odsączonej, ugotowanej lub z puszki)
łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 awokado
2-3 liście sałaty lodowej
2 szklanki startego żółtego sera
dip jogurtowy:
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1/2 ząbka czosnku
pietruszka, suszone chilli

PRZYGOTOWANIE:
Fasolę rozdrobnić w mikserze wraz z wyciśniętym czosnkiem i ostrą papryką i podgrzewamy w rondelku na odrobinie oliwy. Awokado kroimy w drobne kawałki, sałatę lodową kruszymy drobno a ser ścieramy na grubych oczkach.
Na patelni podgrzewamy tortille, smarujemy pastą z fasoli, posypujemy odrobiną sałaty, połową awokado  sera oraz przykrywamy kolejnym plackiem tortilli. Grzejemy po każdej stronie aż ser stopnieje a tortilla zarumieni się i będzie krucha. Przed podaniem kroimy na 6 trójkątów. Podajemy z dipem jogurtowym.
Dip: Gęsty jogurt mieszamy z wyciśniętą 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekaną pietruszką oraz suszonym chilli.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz