Super danie do jedzenia rękoma na spotkaniu z przyjaciółmi lub do meczu :)
Quesadilla z awokado i pastą z czerwonej fasoli
i dipem jogurtowym
SKŁADNIKI (2 quesadille):4 placki tortilli
szklanka czerwonej fasoli (odsączonej, ugotowanej lub z puszki)
łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 awokado
2-3 liście sałaty lodowej
2 szklanki startego żółtego sera
dip jogurtowy:
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1/2 ząbka czosnku
pietruszka, suszone chilli
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę rozdrobnić w mikserze wraz z wyciśniętym czosnkiem i ostrą papryką i podgrzewamy w rondelku na odrobinie oliwy. Awokado kroimy w drobne kawałki, sałatę lodową kruszymy drobno a ser ścieramy na grubych oczkach.
Na patelni podgrzewamy tortille, smarujemy pastą z fasoli, posypujemy odrobiną sałaty, połową awokado sera oraz przykrywamy kolejnym plackiem tortilli. Grzejemy po każdej stronie aż ser stopnieje a tortilla zarumieni się i będzie krucha. Przed podaniem kroimy na 6 trójkątów. Podajemy z dipem jogurtowym.
Dip: Gęsty jogurt mieszamy z wyciśniętą 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekaną pietruszką oraz suszonym chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz