środa, 18 czerwca 2014

Ucierane z truskawkami- najlepsze!

Uwielbiam ucierane ciasto z owocami. Może nie wygląda aż tak efektownie jak tatry i placki z plecionkami jednak przy dwójce maluchów jest ono po prostu bardziej realne do zrealizowania w ciągu dnia ;)
A co najważniejsze, jest na prawdę przepyszne!

Ucierane z truskawkami i kruszonką

SKŁADNIKI:
ciasto:
500 g truskawek
180 g masła 
180 g cukru pudru
3 małe jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
50 g krupczatki
50 g cukru
40 g masła

PRZYGOTOWANIE:
truskawki myjemy, odsączamy i kroimy w ćwiartki lub w przypadku dużych truskawek w mniejsze kawałki.. 
Masło ucieramy mikserem z cukrem i jajkami do czasu aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy powolutku mąkę oraz proszek do pieczenia i znów mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy nasze ciasto, posypujemy je równomiernie truskawkami. 
Kruszonkę wyrabiamy poprzez połączenie krupczatki, masła i cukru. Posypujemy nią ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz