A co najważniejsze, jest na prawdę przepyszne!
Ucierane z truskawkami i kruszonką
SKŁADNIKI:
ciasto:
500 g truskawek
180 g masła
180 g cukru pudru
3 małe jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
50 g krupczatki
50 g cukru
40 g masła
PRZYGOTOWANIE:
truskawki myjemy, odsączamy i kroimy w ćwiartki lub w przypadku dużych truskawek w mniejsze kawałki..
Masło
ucieramy mikserem z cukrem i jajkami do czasu aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy
powolutku mąkę oraz proszek do pieczenia i znów mieszamy aż wszystkie składniki
się połączą.
Do formy
wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy nasze ciasto, posypujemy je
równomiernie truskawkami.
Kruszonkę wyrabiamy poprzez połączenie krupczatki, masła i cukru. Posypujemy nią ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz