środa, 25 czerwca 2014

Curry na słodko: z soczewicą, cukinią i brzoskwiniami

Kolejny pomysł na pyszne curry, tym razem w wersji na słodko.

Curry z soczewicą, cukinią i brzoskwiniami

SKŁADNIKI (2 porcje)
200 g ryżu
2 łyżki oliwy
2 szalotki lub 1 mała cebulka
2 owoce kardamonu (lub płaska łyżeczka kardamonu mielonego)
2 łyżeczki startego imbiru
płaska łyżeczka kurkumy
odrobina chilli
1,5 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 brzoskwinie z puszki
1/2 cukinii

PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy, kroimy w plastry i grillujemy 5 minut. Ryż gotujemy na sypko.W garnku (najlepiej o dość grubym dnie rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej drobno pokrojone szalotki, nasiona kardamonu, starty imbir i kurkumę. Po 2-3 minutach dodajemy mleko kokosowe i soczewice. Gotujemy 20 minut często mieszając (soczewica lubi przywierać) po czym dodajemy pokrojoną grillowaną cukinię i pokrojone w kostkę odsączone brzoskwinie i odrobinę chilli. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu aby curry odparowało i zgęstniało. Jeśli jest za gęste można dodać mleka kokosowego / wody.



1 komentarz:

  1. zrobiliśmy! <3 dodaliśmy tylko liście curry i sypkie curry ze sri lanki ^_^ bosko!

    OdpowiedzUsuń