poniedziałek, 9 czerwca 2014

Domowa pizza pełnoziarnista

Za mną przemiłe popołudnie w fantastycznym towarzystwie. Pogoda dopisała, humor również:) Zazwyczaj do plotek z ukochaną przyjaciółką piekę jej ulubione ciasteczka, tym razem jednak obie miałyśmy ochotę na coś konkretniejszego a jednocześnie zdrowego. To taki fast food w wersji "slow food". Pizza. Ale nie taka na telefon, gumowata i tłusta. Pizza na cieście z mąki z pełnego ziarna ze świeżymi warzywami*. Idealna na lunch jak również na kolacje przy lampce wina.

*Przepis na ciasto do pizzy znajdziecie na końcu tego wpisu.

Domowa pizza pełnoziarnista z cukinią i serem camembert

SKŁADNIKI:
Ciasto do pizzy pełnoziarnistej (przepis na dole strony)
2-3 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżeczka suszonych ziół (np oregano)
4 plastry sera mozzarella
1/3 sera camembert
1/4 cukinii
2 szalotki lub 1 mała cebulka
garść rukoli

PRZYGOTOWANIE:
Blachę smarujemy oliwą z oliwek. Ciasto rozgniatamy i rozciągamy i układamy na blasze. Smarujemy sosem i posypujemy ziołami. Na patelni grillowej grillujemy cienko pokrojone plastry cukinii. Na cieście rozkładamy kolejno ser mozzarella, cukinię, cebulę i pokrojony w plastry ser camembert. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Podajemy z rukolą.

Domowa pizza pełnoziarnista z mozzarellą, 
pomidorami i szpinakiem

SKŁADNIKI:
Ciasto do pizzy pełnoziarnistej (przepis na dole strony)
2-3 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżeczka suszonych ziół (np oregano)
6 plastrów sera mozzarella
6-8 pomidorków koktajlowych
2 garści szpinaku "baby"
świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Blachę smarujemy oliwą z oliwek. Ciasto rozgniatamy i rozciągamy i układamy na blasze. Smarujemy sosem i posypujemy ziołami. Na cieście rozkładamy kolejno ser mozzarella, szpinak i pokrojone pomidorki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto na pizze pełnoziarnistą

SKŁADNIKI (na 2 małe pizze):
1 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (drobno zmielonej)
20 g drożdży
1/2 łyżeczka soli
3/4 szklanki wody
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże i sól. Wymieszać. Dolać wodę i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na dwie części (uzyskamy wtedy dwie małe pizze) lub uformować jedną dużą pizzę.
Ciasta nie wałkujemy! Należy je rozciągać i rozgniatać. Należy uformować bardzo cienki i płaski placek gdyż ciasto wyrośnie lekko w piekarniku.
Wyjmować gdy spód się zarumieni po około 20 minutach w 200-220 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz