czwartek, 17 lipca 2014

Bruschetta z pomidorami, bobem i ricottą

Dziś mam dla Was fajny pomysł na wykorzystanie bobu. Co powiecie na pyszną bruschettę?
Bruschetta to pyszne grzanki z oliwą i czosnkiem a także różnym świeżymi dodatkami. Szybkie w przygotowaniu, lekkie i przepyszne!

Bruschetta z pomidorami, bobem i ricottą

SKŁADNIKI
1 bagietka
oliwa z oliwek lub masło
2 ząbki czosnku
szklanka krojonych pomidorów pelati
łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek...)
szklanka ugotowanego bobu
łyżka oliwy z oliwek
odrobina soli i pieprzu
kilka gałązek tymianku
3 łyżki ricotty
garść czarnych oliwek

PRZYGOTOWANIE
Bagietkę kroimy na skos. Smarujemy cienko masłem lub oliwą z oliwek, nacieramy czosnkiem. Pomidory pelati mieszamy z suszonymi ziołami. Bób uprzednio ugotowany i obrany rozgniatamy na pastę z łyżką oliwy z oliwek, odrobiną soli i pieprzu.
Grzanki pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Na połowę grzanek nakładamy pomidory a na drugą część-pastę z bobu. Na grzanki rzucamy kilka gałązek tymianku. Pieczemy kolejne 7 minut. Po wyjęciu na grzanki z bobem nakładamy po łyżeczce ricotty i dodajemy czarną oliwkę.



1 komentarz: